A legjobb bécsi szeletet kerestük Bécsben

Ha Bécsben jársz, ki kell próbálnod a bécsi szeletet. Maga a név is kötelez, ez az a város tehát, ahol első kézből kell megtapasztalnod az élményt, ahogy készítik és felszolgálják ezt az egyszerű, de mégis különlegesen finom ételt. De hol lehet a legjobb bécsi szeletet kapni Bécsben? És tényleg órákat kell sorban állnod, hogy megkóstold a tökéletességet?

Legutoljára csak egy rövid estére látogattunk el Bécsbe, de mi is be akartunk állni a sorba – szó szerint és átvitt értelemben – azok közé, akik megtapasztalják a legjobb bécsi szeletet a városban. Én már 15 évvel korábban jártam itt egy étteremben, ami azóta sokkal népszerűbb lett, mint bármikor gondoltam volna. Elhatároztuk tehát, hogy ellátogatunk ugyanoda, és kipróbáljuk a rántott húsukat, de végül egy teljesen másik helyen kötöttünk ki.

Itt most elmesélem, hogy mi történt, és hogy a népszerűség – a véleményem szerint – hogyan tudja lerombolni egy étterem hangulatát, valamint hogy milyen helyet fedeztünk fel, ahol talán a legjobb bécsi szeletet szolgálják fel Bécsben. És ha a témáról olvasva kedvet kapsz a bécsi szelet otthoni elkészítéséhez, csak kattints a linkre az eredeti receptemért.

Figlmüller, vagy mégsem?

Szerintem manapság az első hely, ami a legtöbb turista eszébe jut, ha a legjobb bécsi szelet vendéglőt keresi Bécsben, az a Figlmüller. Mi sem voltunk ezzel máshogy. Én konkrétan ott ettem rántott húst még valamikor 2010. előtt, és jó emlékeim voltak róla. Tehát nem volt kérdés, hogy kipróbáljuk a helyet, ami a leghíresebb bécsi szeletet szolgálja fel Bécsben.

Aztán odaértünk.

Az igazság az, hogy rengeteg előnye van manapság a népszerű utazási blogoknak és YouTube csatornáknak. De ha van egyetlen kifejezett hátrány, akkor az az, hogy ha egy hely akár csak egyetlen YouTube-er által felkapott lesz, lényegében annyira zsúfolttá válik, hogy onnantól már gyakorlatilag élvezhetetlen és megtapasztalhatatlan lesz az eredeti hangulata.

És pontosan ez történt a Figlmüllerrel. Nem tudom pontosan, hogy ki és mikor említette először, mint a legjobb bécsi szelet vendéglőt Bécsben, de ez az étterem ma már nemcsak hogy tömve van gyakorlatilag a nap minden órájában, de szó szerint legalább fél órát kell sorban állnod csak azért, hogy bejuthass. A véleményem szerint eljutott egy olyan szintre, amikor már sokkal inkább a tömegturizmusról, mintsem a vendéglátásról szól.

De először mi mit sem sejtettünk erről.

Így a bécsi szeletnek szentelt esténk nyitányaként elmentünk az eredeti Figlmüllerhez. Egy hívogató, eredeti bécsi stílusú étteremhez még 1905-ből, egy barátságos kis átjáróban a belvárosban.

Eredeti Figlmüller Bécs átjáró

Hosszú-hosszú sorok az étterem előtt, amibe ekkor botlottunk. Ez nem látszik a képen, mert az máskor készült, de képzelj el rengeteg turistát, amint itt várakozik.

Ekkor egy pincér kijött, és gyakorlatilag kihirdette, hogy ők már aznap estére nem fogadnak vendégeket foglalás nélkül. Menjünk át a másik éttermükbe, ami a sarkon túl található.

Az új Figlmüller étterem

A hatalmas turistaáradat lassan, félve indult meg, de aztán egyre határozottabban haladt a tömeg, amikor lassan mindenki rájött, hogy minél hamarabb ér a másik helyre, annál hamarabb tud leülni. Mi is megpróbáltunk olyan gyorsan átjutni a másik étteremhez, ahogy csak tudtunk.

De nem volt szerencsénk. Ugyanúgy egy hatalmas sor, ugyanúgy rengeteg ember várakozott az utcán, hogy bejusson. Nem volt mit tenni, beálltunk a sorba türelmesen, miközben próbáltunk az utcáról bekukkantani ebbe a másik vendéglőbe.

Figlmüller sor

Ami, legalábbis számunkra, kiábrándító volt.

Ne érts félre, egy szép hely. De ez az új Figlmüller nem más, mint egyszerűen egy szép étterem.

És azt még elfogadom, hogy sorban álljak az eredeti Figlmüllerhez a századfordulós hangulata miatt. De ez a másik hely nem más, csak egy egyszerű étterem. Egy átlagos étterem igazából, ami a környezetet és a hangulatot illeti. Fontos, hogy nem az ételről vagy a kiszolgálásról beszélek, csak az utcáról, kívülről megtapasztalható hangulatról.

Két árva pincér

És ahogy ott várakoztunk türelmesen, két árva pincér jelent meg az utca túloldalán, kíváncsian méregetve minket. Egy másik étteremből, de az gyakorlatilag üresnek tűnt. A pincéreknek nem volt más dolguk, csak irigykedve méregetni a hatalmas sort a másik hely előtt. Nem egy jó jel, nekem legalábbis, de mégis egy reménysugár, hogy akár hamarabb is ételhez juthatunk.

Figlmüller vs Kussmaul

Nézzük meg az étlapot, gondoltuk, így egyikünk átszaladt az utca túloldalára. Ahol kiderült, hogy náluk is van bécsi szelet. Kipróbáljuk? Vagy csak várjunk tovább, hogy bejussunk a híres, de mára már elturistásodott helyre?

Hogy segítsen a döntésben, felfedeztünk két Michelin ajánlást a falon, ami megnyugtatott minket azt illetően, hogy ez a másik hely sem lehet azért olyan rossz.

Közben többen szintén átjöttek a sorban állók közül, hogy ők is megnézzék az étlapot ezen a másik helyen. És egyszerűen látható volt, hogy az emberek elkezdték mérlegelni annak a lehetőségét, hogy folytassák-e a sorban állást, vagy próbálják ki ezt a helyet, ahová viszont azonnal bejuthatnak.

Mi meghoztuk a döntést.

Elég volt a várakozásból. A másik hely a maga két Michelin ajánlásával eléggé hívogatónak tűnt. Hagyjuk az eredeti ötletünket, és próbáljunk ki egy új éttermet, hogy lássuk, ők hogyan készítik az eredeti bécsi szeletet.

Kussmaul, a mi választásunk Bécsben bécsi szeletre

Így jutottunk be végül a Kussmaulba, ami mondhatni egy új játékos az eredeti bécsi szeletet felszolgáló bécsi éttermek között.

Kussmaul étterem belülről 2

A hely hangulata teljesen más, mint a Figlmülleré, de nagyon kellemes már az első másodperctől kezdve. Egy modern étterem 21. századi dekorációval és hangulattal, de ezzel együtt nagyon otthonosan érzed magad, amikor belépsz. A pincérek is rendkívül segítőkészek voltak, körbevezettek minket, és mondták, hogy üljünk bárhová, ahová csak szeretnénk.

Az étlap maga inkább hagyományos ezzel együtt, és az egyetlen dolog, ami modernné teszi, az a hagyományos osztrák és a nemzetközi ételek keveredése, ami annyira jellemző a mai korunkra.

Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a Kussmaul egyáltalán nem volt teljesen üres. Csak annak tűnt a másik hellyel összehasonlítva. Már amikor beléptünk is többen vacsoráztak itt, és utánunk nem kevesen jöttek át az utca túloldaláról, hamarosan megtöltve a helyet.

Kussmaul étterem belülről 1

Kussmaul, a legjobb bécsi szelet Bécsben

Természetesen ki kellett próbálnunk a bécsi szeletüket, végül is ez az, amit terveztünk erre az estére.

Egyikünk az alapváltozatot rendelte, csak a húst, míg másikunk eredeti osztrák krumplisalátát is kért hozzá. Ez az utóbbi választás nem volt a legjobb, de erről bővebben kicsit lejjebb.

Kussmaul bécsi szelet

A hús mennyei volt. A Kussmaul bécsi szelete minden kétséget eloszlatott azt illetően, hogy jó döntést hoztunk-e, amikor ezt a helyet választottuk. Nyugodtan mondhatjuk, hogy életünk eddigi legjobb bécsi szelet élménye volt.

A hús hihetetlenül puha volt, míg a bunda szuper ropogós, ahogyan egy tökéletes bécsi szeletnek lennie kell. Maga a hús kicsit vastagabb volt, mint amit a legtöbb helyen kapsz, de annyira tökéletesen volt elkészítve, hogy egyáltalán nem érezted túlsúlyosnak magának az ízét. Épp ellenkezőleg, úgy éreztük, hogy ettől még inkább kifinomultabb bécsi szelet élményben volt részünk.

Csak egy pár gondolat a „burgonya és zöld salátáról” (potato-green-salad), amit köretként rendeltünk az egyik húshoz. Ez nagyon finom volt, de a „zöld” rész az étel nevében csak annyit jelentett, hogy a fele osztrák burgonyasaláta volt, míg a másik fele mindenféle zöld levelek, főleg rukola. A körettel a hús így 6 Euróval többe került, mint anélkül, és jobban jártunk volna, ha csak a húst kérjük magában és pluszban a krumplisalátát, zöldek nélkül. Ez az tulajdonképpen, ahogy a bécsi szeletet hagyományosan fogyasztják.

Kiváló bor a bécsi szelethez

A pincérünk végig rendkívül segítőkész volt. Folyamatosan figyelt ránk, kérdezgetve, hogy szeretnénk-e még valamit, illetve érdeklődve, hogy ízlik-e az étel.

De az egyik legjobb dolog a bor ajánlása volt.

Nem mondanám, hogy könnyen tudnék jó bort választani bécsi szelethez, különösen külföldön. Megkértük tehát a pincérünket, ajánljon ő bort. Egy zöldveltelinit ajánlott, ami tipikus osztrák bor. A burgenlandi Remushof Jagschitz kiváló választás volt, és ha nem egy helyi borról lenne szó, akkor azt mondanám, hogy ez az a bor, amit a bécsi szelet mellé fogyasztani kell, bárhol is legyél a világon.

Remushof Jagschitz zöldveltelini Burgerland

Mindent egybevetve kiváló bécsi szelet élményben volt részünk, és nagyon jól éreztük magunkat aznap este. És ha te is egy olyan éttermet keresel Bécsben, ahol eredeti az bécsi szeletet élvezheted, akkor őszintén tudom ajánlani a Kussmault a belváros szívében. Garantáltan egy különleges élményben lesz részed.

Szólj hozzá!