Fermento Pizzéria, annyira nem jó

Azt gondolom, a legrosszabb, ami egy étteremmel történhet, legalábbis az én szemszögemből, az az, ha valaki nagyon ajánlja, és az nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Pontosan ezt tapasztaltuk a Fermento Pizzériánál, ami hatalmas csalódás volt számunkra.

Fermento Pizzéria, nagy várakozások után

Ezt az éttermet két barátunk is nagyon ajánlotta nekünk függetlenül egymástól. Az egyikük még azt is mondta, hogy a város egyik legjobb olasz pizzáját készítik itt. Így nagyon vártuk, hogy kipróbáljuk, és nagy volt az elvárásunk.

El kell mondanom, még ha csak úgy betévedtünk volna ide, anélkül, hogy előtte bárki beszélt volna róla, akkor is csalódottak lettünk volna. A pizza egyszerűen nem volt jó, de erről később. De így, hogy kiváló pizzaként ajánlották, és egy szuper élményre számítva, úgy távoztunk, hogy soha többé nem akarunk visszajönni.

Fermento Budapest

Közepes a pizza

Két nagyon különböző pizzát rendeltünk a Fermentonál. Az egyik egy eredeti nápolyi Bufala D.O.P volt, a másik pedig egy gluténmentes vegán pizza.

Itt egy gyors gondolat. Nagyon pozitív, hogy kínálnak gluténmentes pizzát, és hogy lehet vegán verziót is rendelni. Ez mindenképpen egy plusz pont. Tudjuk, hogy egy gluténmentes pizzától nem várható el ugyanaz az élmény, mint egy normál, eredeti olasz pizzától.

Gluténmentes liszt a Fermentoban

Mégis, mindkét pizza hatalmas csalódás volt számunkra, különösen, mint mondtam, az eleinte táplált reményeink után.

A pizzák egyáltalán nem voltak forrók, legfeljebb langyosak. Úgy tűnt, mintha a sütőjük nem lett volna a megfelelő hőmérsékleten.

A gluténmentes tészta rendkívül vastag volt, véleményünk szerint túlzottan élvezhetetlen. Inkább úgy tűnt, mintha valami kísérleti, élesztő nélküli laposkenyeret ettünk volna, ami a közepén hideg volt. Ugyanis a pincértől megtudtuk, hogy ez mirelitként érkezik és csak pár darabot tartanak a mélyhűtőben. Így a miénk frissiben lett kikapva a mirelitek közül, de nem sikerült eléggé kiolvasztani és átsütni. Az íze se volt finom. Ettől sokkal jobb gluténmentes pizzát lehet máshol enni. (Például a Porcellino Ristorante-ban nem sokkal messzebb.)

Fermento Gluténmentes pizza

A rendes pizza tésztája túl rágós volt, egyáltalán nem ropogós és rendkívül sűrű. Nehéz volt megrágni és lenyelni, úgy tűnt, mintha nem kelt volna eleget. Nem is rendelkezett azzal a jellegzetes kinézettel és ízzel, amit a fatüzelésű sütőben sült pizzáktól várnánk, még ha láttuk is, hogy fatüzelésű sütőben készítik.

Ha szarkasztikus akarok lenni, azt mondanám, hogy a hely nem váltotta be a nevét, a Fermento-t, nem hagyták a pizzatésztát elég hosszú ideig erjedni.

Fermento pizza bufala

Közepes a kiszolgálás

Az étterem majdnem üres volt, amikor megérkeztünk, így választhattunk, hogy kint vagy bent szeretnénk-e enni. Belül nagyon látványosnak tűnt, a fatüzelésű sütővel, így benn maradtunk.

A probléma az, hogy úgy tűnt, semmilyen szellőztetésük nincs. A füstös szag olyan erős volt, hogy kellemetlenné vált. Tudom, hogy a pizza sütése fatüzelésű sütőben egy étterem számára mindenképpen előny, de amikor a füst majdnem sírásra késztet, nem gondolom, hogy ez jól van kezelve.

Személy szerint a pincérrel sem éreztem magam kényelmesen. Igen, ez nagyon szubjektív dolog, és ő kedvesnek és beszédesnek tűnt. De volt 2 alkalom, amikor egyszerűen nem éreztem magam kényelmesen vendégként. És őszintén, ha van egy dolog, amit a legjobban utálok egy étteremben, az az, hogy vendégként nem érzem magam kényelmesen.

Először, amikor más vendégeket kritizált. Csak a tapasztalatból tudom, hogy ez nem jó jel és egyáltalán nem jelzi, hogy valaki valóban törődik az ügyfeleivel. Ugyanez a személy könnyen kritizálhat engem is másoknak legközelebb.

Másodszor, amikor kinevetett minket, amikor vizet rendeltünk italnak. Sokat kérdeztünk a pizzájukról, különösen a gluténmentes lisztjükről, amit használnak. Majd egy nagy üveg szénsavmentes vizet rendeltünk, és ő csak mosolygott rajtunk. „Tényleg?” kérdezte szarkasztikus mosollyal és hangsúllyal. „Azt hittem, olyan szakértők vagytok, hogy legalább egy citromos szódát vagy valamit rendeltek.” Nem tudom, megint csak, lehet, hogy ez csak én vagyok, de nem szeretem ha így kezelnek egy étteremben. Ha vizet akarok rendelni, akkor vizet rendelek, és ez nem tesz kevésbé szakértővé. Nem mintha szakértőnek kellene lennem ahhoz, hogy egy étteremben egyek, egyébként is.

Ezenkívül a kiszolgálás túl lassú volt, figyelembe véve, hogy az étterem majdnem üres volt. Több mint 15 percet vártunk, hogy rendelhessünk.

A pizzáinkat külön-külön kaptuk meg, a másodikat csak néhány perccel később. Számomra ez sem jobb, mint közepes kiszolgálás. És mindezek tetejébe még el is cserélték a rendelésünket egy másik vendéggel, az én pizzámat először valaki másnak szolgálták fel.

Hol található?

A Fermento Budán található, az első kerületben, a Csalogány utca közepén.

Pontosan a Batthyány tér és a Széll Kálmán tér metrómegállók között helyezkedik el, mindkettőtől 5-10 perces sétára.

Budapest, Csalogány u. 26, 1015 Magyarország

Szólj hozzá!