Virág cukrászda, Szeged leghíresebb cukrászdája, nagy csalódás

Gasztro túránkat Szegeden nem túl jó élménnyel kezdtük a Classic Grillben, és ezután véletlenül elsétáltunk a Virág Cukrászda előtt. A katasztrofális ebédünk után egy nagyszerű desszertben reménykedve beültünk.

100 Éves hagyomány – üres tér

A Virág cukrászda, egy gránit táblán szereplő információ szerint, valójában több mint 100 éve működik. Az 1930-as években első díjat nyertek Párizsban, és az elmúlt évtizedben két díjnyertes Magyarország tortáját is megalkották. És egy személyes megjegyzés: ha emberek Szeged híres helyszíneiről beszélnek, ők biztos az elsők említettek között lesznek.

Tehát mindenképpen reménykedtünk abban, hogy itt lesz az egyik legjobb desszertünk valaha. Spoiler figyelmeztetés: nem az volt.

Kicsit óvatosabbak is lehettünk volna, hisz a cukrászda és gyakorlatilag az egész tér üres volt egy napfényes szeptemberi vasárnap délután. Fontos beszélni az egész térről, mivel kiderült, hogy a Virágot üzemeltető cég valójában az egész teret kezeli. Van még 2 cukrászdájuk, a Kis Virág és az A Capella, amelyeket könnyen észrevehetsz, ha megnézed az épületek homlokzatán ugyan az a betűtípus.

15 perc semmiért

Körülbelül 15 percet vártunk a tortákra. Ami sok, tekintve, hogy a hely szinte üres volt, talán 2 másik asztal foglalt. Nem tudom, miért tartott olyan sokáig a két pincérnek 4 torta felszolgálása, de ez adta meg a hangulatot a következőkhöz.

Ne higgy a szemednek!- alacsony minőségű sütemények

Nincs udvariasabb módja annak leírására, hogy a torták rosszak voltak. Kivéve egyet, erről később.

3 klasszikus magyar süteményt és egy díjnyertes tortájukat rendeltük. Mind csodálatosnak nézett ki a hűtőben, szóval sokk volt, amikor megkóstoltuk őket.

A Dobos tortájuk csodálatosnak nézett ki, pont ahogy kellene. De ízre nagy csalódás volt. Olyan hideg volt, hogy szinte nem is tudtuk beleszúrni a villánkat. A csokoládé töltelék kb. rendben lett volna, de a piskóta rétegek olyan állottak voltak, hogy senkinek sem szabadna ilyen régi Dobos tortát felszolgálnia. Vagy még rosszabb, senkinek sem szabadna ilyen rossz Dobos tortát sütnie.

Dobos torta

A krémes, ami egyfajta mille-feuille, szintén csalódás volt. A krém maga rendben volt, nem a legjobb, de semmi baja nem volt. De a leveles tészta, mintha avas olajban lett volna mélyen sütve. Olyan furcsa és undorító, ahogy hangzik, és lehetetlen volt megenni ezzel a háttérízzel.

Krémes, Szeged

A Zserbó, szintén egy magyar klasszikus, valójában nem volt olyan rossz. Ennek semmilyen negatív íze vagy textúrája nem volt, de nem is hasonlított egy igazi Zserbóhoz. Valami furcsa puncsos jellegű beazonosíthatatlan aromája volt, aminek nem kellett volna lennie, és ami valójában az 1980-as években Magyarországon szinte minden sütijének alap íze volt.

Zserbó, Virág cukrászda

Az utolsó, a „Nagyi Kedvence” valójában jó volt. Ez egy 2022-es Magyarország tortája, díjnyertes torta, amit a Virág cukrászaik készítettek. Ez egy cukormentes torta, láthatóan nagyon különbözik az összes fent említettől, valamelyest savanykás, könnyű ízprofiljával a 2020-as éveknek. Azt javaslom, ha mégis ki akarod próbálni a Virág cukrászdát, ezt a tortát rendeld meg.

Virág cukrászda ország tortája

Julius Meinl kávét szolgáltak fel, ami magában nagyon jó volt. Ez egy csúcsminőségű osztrák kávé, nem lehet vele tévedni. Valójában nagyon örültünk, hogy ezt a márkát kaptuk, mert manapság ritka Magyarországon. De az espresso egy olyan száraz keksszel érkezett, ami tönkretette az élményt. Mindazonáltal sajnos csak hozzáadódott az általános érzéshez, amit már ezen a helyen kaptunk.

Espresszo, Julius Meinl

Szörnyű mosdók

Mintha ez mind nem lett volna elég, nagyon kellemetlen élményben volt részünk a mosdókban. Rendkívül régi kinézetűek voltak, néhány helyen rozsdásak. A női fürdőszobában 2-ből 3 ajtót nem lehetett bezárni, és 2-ből 3-ban nem volt WC papír. Sajnos nem volt olyan wc, amelyik működő ajtóval és wc papírral is rendelkezett volna.

A férfi és női mosdóban is csak egy-egy mosdó működött, a másik ténylegesen törött volt. A szemetes is törött és rendkívül koszos volt. Egyszerűen nem így kellene kinéznie egy cukrászda, pláne a város legismertebb cukrászdájának fürdőszobájának.

Még egy csalódás

Mindezek tetejébe, a fizetés előtt kértem egy céges számlát.

A pincérnő először meglepetten nézett rám, mintha én lettem volna az első, aki valaha számlát kért. Aztán azt mondta, hogy kb. 15 percet kellene várnom egy számlára, mert a nyomtatójuk vagy amire szükségük van, egy másik épületben van. Végül csak a saját pénzemből fizettem, és nem vártam további 15 percet ezen a helyen.

Hol található a Virág cukrászda Szegeden?

Őszintén? Nem szeretek ilyen szavakat leírni, de nem igazán ajánlom senkinek a Virág cukrászdát. De ha mégis ki akarod próbálni Szeged egykor legismertebb cukrászdáját, itt egy interaktív térkép, ahol könnyen megtalálhatod. És rendeld meg a Nagyi kedvencét!

Tipp: Ha jót akarsz sütizni, két utcával arrébb keresd meg a Sugar & Candy Desszert cukrászdát Szegeden.

Megjegyzés: Ennek a cikknek a közzétételi dátumakor nem találtuk a hivatalos weboldalát a Virág Cukrászdának.

Szeged, Klauzál tér 1, 6720 Hungary

Szólj hozzá!