Két szuper hely Udinében: Pizzéria és fagyizó

Udine nem az a hely, ami az ember eszébe jut, amikor nagyszerű olasz ételekre gondol. Igazából Udine még csak nem is az a hely, ami az embernek egyáltalán eszébe jut, amikor Olaszországra gondol. De ennek nem kellene így lennie.

Szó szerint véletlenül jutottunk el ebbe a városba, de a hangulata lenyűgözött minket. De ez egy másik történet. Amit itt meg szeretnék osztani veled, az egy különleges helye Udinének, ahol az egyik legjobb pizzériára és fagyizóra bukkantunk Olaszországban.

Udine legjobb fagyizója

Udine belvárosának határán találtunk egy szállodát. A Hotel Suite Innbe csak egyetlen éjszakára tértünk be Toszkánából hazafelé, mivel egyszerűen nem akartam 16 órát levezetni egyben. A szálloda nagyon jó helyen volt, és úgy döntöttünk, hogy sétálunk egyet a városban késő este, miután megérkeztünk.

Már 10 óra is elmúlt, amikor befordultunk a kis utcába, ami a történelmi belvárosba vezetett. És épp ott egy csillogó kis üzlet tárva-nyitva várt minket egy szívmelengető „Cuore di Panna” (szó szerint tejszínszív, jelentése jó szív) felirattal és egy hatalmas fagylalt jellel. Eltéveszthetetlenül egy fagyizó, este 10 után is nyitva. Ami persze elsőre kicsit meglepő volt, de nekünk nagyon tetszett az ötlet.

Cuore di Panna fagyizó Udine

És ha mindez nem lett volna elég, egyáltalán nem egy turisztikai vagy egy felkapott helyen voltunk. Csak egy utca közepén, ahol gyakorlatilag rajtunk kívül nem járt más ebben a késői órában.

Kipróbálni vagy sem, ez volt a kérdés. Megkóstolni egy jó fagyit az éjszaka közepén jó ötletnek tűnt, de másrészt bemenni egy csontüres fagyizóba egy csontüres utcában, kisülhet ebből bármi jó is? Végül úgy döntöttünk, hogy bemegyünk és kipróbáljuk. És bizony egyáltalán nem bántuk meg!

Maga a hely belülről semmi különös, még csak leülni sem lehet. Apropó, egy Google hozzászólásban valaki éppen ezt jegyezte meg negatívumként, amit nem igazán értek. Mit keresel, ember? Szuper fagyit vagy egy beülős helyet?

Na mindegy, nincs egyetlen olyan oldala sem ennek a helynek, amit én kritizálni tudnék. Többször megkóstoltuk itt a fagyit, és minden egyes íz, amit kipróbáltunk, fantasztikus volt. Az igazat megvallva ez az egyetlen fagyizó egész Olaszországban, ahol nem találkoztunk olyan ízzel, ami ne ízlett volna.

Cuore di Panna fagyizó Udine 2

Elbeszélgettünk egy kicsit a tulajdonossal is, aki elmondta nekünk, hogy 35 éve készít fagylaltot. Hatalmas tapasztalat tagadhatatlanul csodálatos módon alkalmazva.

Mindenképp próbáld ki ezt a helyet, ha Udinében jársz! Még azt is meg merem kockáztatni, hogy csak azért gyere el Udinébe, hogy kipróbáld a fagyit ezen a különleges helyen!

Cuore di Panna fagyizó Udine 3

Hol található?

A Cuore di Panna fagyizó Udinében a Via Anton Lazzaro Moro-n található, szó szerint csak néhány percre a történelmi belvárostól.

Via Anton Lazzaro Moro, 48, 33100 Udine UD, Italy

A pizzéria, amit muszáj kipróbálni

A másik helyet, ami amúgy szó szerint néhány lépésnyire található a szeretett fagyizónktól, nem is annyira könnyű kipróbálni.

Itt arra gondolok, hogy ez egy étterem, és a nyitva tartási ideje hasonló ahhoz, amilyen általában az éttermeké Olaszországban. Csak ebéd- és vacsoraidőben látogatható, de ez a hely szerdán és vasárnap délben ki sem nyit. Tehát szó szerint csak néhány órád van naponta, hogy megkóstold az olasz pizzákat itt. De megéri még akár visszajönni is, ha éppen zárva találod a helyet.

Pizzeria alla lampara Udine

Mi is éppen ezt tettük. Nem volt szerencsénk első alkalommal, mivel szombaton késő este érkeztünk, és vasárnap délelőtt indultunk tovább. Már zárva volt este, és nem is nyitott ki a következő vacsoráig. Szóval hazajöttünk anélkül, hogy kipróbáltuk volna, és csak a gyönyörű lángokat néztük az utcáról a fatüzelésű kemencében, ahogy az utolsó pizzákat sütötték zárás előtt.

De az étterem annyira vonzó hangulatot árasztott még kívülről is, hogy elhatároztuk, egyszer biztosan kipróbáljuk. Nem kellett sokat várnunk, hiszen mindössze 2 hét múlva hazafelé Svájcból Olaszországon keresztül jöttünk, és beugrottunk Udinébe. Nem tagadom, hogy az egyik oka annak, hogy erre jöttünk az volt, hogy meglátogassuk a kedvenc fagyizónkat és kipróbálhassuk végre a Pizzeria alla Lámparát.

Pizzeria alla Lámpara Udine belülről

Nem mondom, hogy itt készítik a legjobb pizzát Olaszországban. Tele van ez az ország kiváló pizzériákkal, és még azt is ki merem jelenteni, hogy jobb pizzát is ehetsz máshol, mint amit itt kapsz. De amit szintén szeretnék kihangsúlyozni, hogy sajnos nagyon sok helyen csalódás lesz a pizza ebben az országban, de az alla Lámpara egyáltalán nem ilyen hely.

A pizza olyan mértékben a legismertebb és leghíresebb olasz étel, hogy amikor Olaszországban jársz, azt gondolnád, hogy mindenhol a legjobbat kapod. Aztán amikor beülsz egy véletlenszerűen kiválasztott étterembe, rá kell döbbenned, hogy bizony nem minden olasz pizzéria olyan jó. Nagyon hamar rájössz, hogy csak azért, mert Olaszországban vagy, nem jelenti azt, hogy minden egyes pizza szuper lesz.

De hál’ istennek nem ez a helyzet az alla Lámparában. A pizza, amit itt készítenek, kiváló, és garantálom, hogy neked is ízleni fog, ha szereted az igazi nápolyi pizzát.

Mit ettünk?

Nekem már maga az étlap is tetszett. Egyrészt egyszerű volt, másrészt viszont mindenki talált rajta számára megfelelő pizzát. Nem volt nagy választék, úgy 15-20-féle pizza. Nagyrészt klasszikus pizzák modern változatban, de szerencsére azért nem túlzottan modern módon. Néha még Olaszországban is az az ember érzése, hogy túlzásba viszik a pizzák modernizálását. Itt azt gondolom, hogy megtalálták az egyensúlyt a tradíció és a modern kor elvárásai között.

Pizzeria alla Lampara Udine étlap

A kedvenc jelem az étlapon a kis sárga csillagocska volt, amivel a helyi közönség kedvenc pizzáit jelölték. Egy gyors betekintés az aktuális olasz kedvencekbe.

Mi kettőt próbáltunk a helyi kedvencek közül. Cinquantasette (főtt paradicsom, mozzarella, fűszeres szalámi, szardella, Pecorino Romano) és Crêuza De Ma (paradicsom, mozzarella, ricotta, szárított paradicsom, pesto). És meg kell hogy mondjam, mindkettő fantasztikus volt, és imádtuk mind a kettőt!

Pizza Cinquantasette
Pizza Creuza de ma

A Verticale di Margherita volt a harmadik választásunk. Ez az eredeti margherita pizza egy modern változata 4 különböző paradicsommal. Igazából nagyon finom volt, miután lenyeltük a csalódásunkat, hogy nem az a klasszikus piros paradicsomszósz volt rajta, amit egy margherita pizzától vár az ember.

Pizza Verticale di Margherita

Összességében nagyon javaslom, hogy látogasd meg ezt a helyet, ha te is vágysz egy igazi eredeti olasz pizzára!

Hol található?

A Pizzeria alla Lampara a Piazzale Paolo Diacono sarkán található Udinében. Szó szerint pár lépésnyire a fent említett, kedvenc fagyizónktól.

Egy tökéletes délutánt tölthetsz el Udinében, ha itt kezded egy jó pizzával, aztán desszertként ellátogatsz a szuper fagyizóba!

Via Anton Lazzaro Moro, 63, 33100 Udine UD, Italy

Szólj hozzá!