Autóvezetés Svájcban

Az autóvezetés Svájcban két dologban is nagyon meglepő volt számomra. Először is, az országhatáron található általános sebességkorlátozás jelzése. Másodszor, amikor rájöttem, hogy mások elé bevágás Zürichben egyfajta szokás. És aztán a dudálás. De erről később bővebben.

Először nézzük meg a legfontosabb tippeket a svájci autóvezetéshez, hogy megértsd, hogyan kell vezetni ebben a gyönyörű országban, ha autóval járnád be a kiszemelt helyeket.

autóvezetés Svájcban, autópálya jelzés

Vezess, mint Európában

Svájc egy európai ország. Még ha nem is tagja az EU-nak, sok hasonlóság van más európai országokkal, és ez a vezetésre is vonatkozik.

Ez azt jelenti, hogy ha egy másik európai országból jössz, egyszerűen csak ismerned kell a saját országos szabályait, alkalmazkodnod kell néhány itteni vezetési szokáshoz, és voilá, tudod, hogyan kell vezetni Svájcban.

Másrészről, ha az USA-ból vagy Kanadából jössz, ahol az útjelzések eltérőek, az autóvezetés Svájcban kissé zavaróbb lehet. De ne aggódj, az európai útjelzések nagyon könnyen érthetőek.

Ezekről az útjelzésekről a következőkben fogok beszélni ebben a cikkben, miután egy fontos pontot tisztáztunk.

Svájci autópálya matrica

Svájcban fizetni kell az autópályák használatáért.

Röviden, ha ezeket az utakat szeretnéd használni Svájcban, venned kell egy matricát. Egyáltalán nem drága, csak 40 CHF évente. Csak az éves opció létezik, nincsenek havi vagy rövidebb időszakok. 2023-ban és 2024-ben még mindig egy valódi matrica, amit a szélvédődre kell ragasztani.

Svájci autópálya matrica

A svájci autópálya matricát vagy autópálya vignettát nem lehet online megvásárolni, azt a svájci határon vagy annak közelében kell megvenni. Mi valójában egy osztrák autópálya-megállónál vettük meg Németországból jövet, Bregenz mellett.

Svájci útjelzések

Az útjelzések Svájcban nagyrészt megegyeznek azzal, amit Európa-szerte látsz. Az amerikai és az európai útjelzések közötti fő különbség az, hogy Európában piktogramokat használnak, amelyeket még akkor is meg lehet érteni, ha nem beszéled a helyi nyelvet.

autóvezetés Svájcban, Kötelező jobbra kanyarodni jelzés
Kötelező jobbra kanyarodni jelzés

Ez jó hír, tekintettel arra, hogy Svájcban 3 különböző régióban 3 különböző nyelvet használnak. Az út mellett mindent németül, franciául vagy olaszul írnak, attól függően, hogy az ország mely részén vagy.

De szerencsére a svájci útjelzések könnyen érthetőek még a nyelv ismerete nélkül is. Miután hozzászoktál, egy meglehetősen egyértelmű rendszer. Ha új vagy az európai autóvezetésben, nézd meg ezt a nagyon hosszú Wikipédia cikket a svájci útjelzésekről.

Tilos balra kanyarodni jelzés

Általános sebességkorlátozások

Minden európai országban van általános sebességkorlátozás. Ez országonként és úttípusonként változik, de általánosan mindenhol érvényes, ha nincs más sebességkorlátozás jelzés.

Az alábbiak azok az úttípusok, és minden európai határnál, beleértve Svájcot is, láthatsz egy jelzést, amely az adott országra vonatkozó tényleges sebességkorlátozásokat jelzi:

  • Városokban 50 km/h
  • Főutakon (bármely más út a városon kívül) 80 km/h
  • Gyorsforgalmi utakon (lassabb szabványokkal épült autóutak) 100 km/h
  • Autópályákon (nagy sebességű autóutak) 120 km/h
Svájci általános sebességkorlátozások

És itt tudok beszélni az első sokkomról az autóvezetéssel kapcsolatban Svájcban.

Liechtensteinen keresztül léptünk be Svájcba, de a két ország több szempontból is összekapcsolódik. Ez a vezetési szabályokra is vonatkozik.

Általános sebességkorlátozás mindkét országban 80 km/óra, és az autópálya (autóút) sebességkorlátozása 120. Ez meglepően alacsonyabb, mint amit más európai országokban látsz. Valójában nem láttam olyan országot az elmúlt évtizedekben, ahol az általános sebességkorlátozás 90-nél alacsonyabb, és az autópálya korlátozása 130-nál alacsonyabb lett volna.

De mindenesetre ezek a szabályok. És a svájciak híresek számtalan út menti sebességmérő radarról. Szóval egyszerűen tartsd be ezeket a sebességkorlátozásokat, ha nem akarsz hatalmas gyorshajtási bírságot kapni hónapokkal azután, hogy elhagytad az országot.

Az emberek hozzáállása

Úgy gondolom, amikor meg akarod tanulni, hogyan kell vezetni egy adott országban, az első dolgok egyike, amit tudnod kell, az emberek általános szokása az úton. Türelmesek vagy dudálnak rád gyakorlatilag bármiért? Általánosan betartják a sebességkorlátozásokat, vagy valahogy mindenki gyorshajt?

Úgy gondolom, hogy az emberek Svájcban általánosságban udvariasak, ahogy azt várni lehet. Ők komolyan betartják a sebességkorlátozásokat. Nem is lehet másképp viselkedni, tekintettel az országban lévő sebességmérő radárok hatalmas számára.

Ha egy másik országból jössz, nem kell tartani az emberek durvaságától. Hagyják, hogy eldöntsd, merre akarsz menni, hagynak sávot váltani is.

Másrészről készülj fel arra, hogy a svájciak elég dinamikusak vezetéskor. Szép és stabil tempót tartanak, és elvárják, hogy mindenki ugyanezt tegye.

Bevágás és dudálás Zürichben

Ez volt a második meglepetésem, ami az autóvezetéssel kapcsolatos Svájcban. Zürichbe érkeztünk a délutáni csúcsforgalomban, rengeteg forgalom volt az egész városban.

Hatalmas autósor akart balra fordulni a következő kereszteződésnél. Valahogy azt vártam, hogy mindenki udvarias lesz, és várakozik a sávjában. És igen, a legtöbb sofőr ezt tette. De minden percben volt egy-két másik, aki egyszerűen felhajtott a kereszteződésig a szabad sávban, hogy bevágjon a türelmesek elé, és balra forduljon várakozás nélkül.

Tehát tapasztalataink szerint, ha hatalmas autósor várakozik egy kereszteződésnél, mindig lesz egy-két autó, amely bevág az egész sor elé. Elég frusztráló, amikor türelmesen vársz, időben kiválasztod a sávot, és az egész sor lassan halad, csak mert néhány autó minden lámpánál becsusszan.

És aztán a dudálás. Úgy tűnik, mások nem olyan türelmesek ezekkel az idiótákkal. Egyszer, egy másik kereszteződésnél láttunk egy teherautót, amely bevágott egy taxi elé Zürich belvárosában. Oh, a sofőr csak ráült a dudájára, és legalább 30 másodpercig vagy tovább folyamatosan dudált.

Azt hittem, ez inkább Kelet- és Dél-Európában szokás, beszélve a véget nem érő dudálásról Európában. De még ha a svájci emberek általában türelmesek is, úgy tűnik, ez nem mindig van így az utakon.

Ahogy írtam, toleránsak lesznek, ha látják a jó szándékot. És a külföldi sofőrök, mi ilyenek vagyunk a legtöbb esetben, kicsit lassúak, kicsit bizonytalanok, de jó szándékúak.

Az biztos, hogy jobb ha nem próbálsz mások elé bevágni vagy durván viselkedni, egyáltalán nem lesznek megbocsátóak!

Szólj hozzá!