Zürich tömegközlekedés olcsón (tipp)

Zürich felfedezésének egyik legjobb módja a kiváló tömegközlekedési hálózata. Van egy nagyszerű lehetőség olcsó 24 órás jegy vagy más néven napijegy vásárlására, de eléggé elveszettnek érezheted magad a jegykiadó automatánál, ha sosem vásároltál még ilyet.

Nézzük, mi a titka az olcsó zürichi tömegközlekedési napijegynek, amivel egész nap keresztbe-kasul utazhatsz a városban bármilyen további költség nélkül.

Normál 24 órás zürichi napijegy

A trükk első része, hogy ez egy normál 24 órás napijegy, ami a zürichi tömegközlekedési hálózatra érvényes a város határain belül.

Ezt fontos megemlíteni, mert a legtöbb, turistáknak szóló ajánlóban 24 órás (vagy 72 órás) Zürich kártyát ajánlanak. Ráadásul ez az, amit elsőre észreveszel a jegykiadó automatákban is. Ez a kártya viszont sokkal drágább, mert két különböző dologról van szó.

  • A Zürich kártya egy viszonylag drága lehetőség, amiben benne van a tömegközlekedési hálózat használata a teljes zürichi régióban, ezen kívül rengeteg további kedvezmény, mint hajóutak, kedvezményes vagy ingyenes belépés múzeumokba stb. Hasznos lehet, ha múzeumokat szeretnél látogatni, vagy messzebbre el akarsz menni a városközponttól, de a cikk írásakor ennek ára 27 Frank volt 24 órára.
  • A 24 órás zürichi jegy viszont csak 8,80 Frankba kerül (kevesebb, mint harmadába). Ez egy normál jegy, amivel a teljes tömegközlekedési hálózatot használhatod 24 órán keresztül Zürich város határain belül. Kevesebb lehetőség, de véleményem szerint a legtöbb turista csak ezt használja ki.
Zürichi villamosok a Hauptbahnhofnál

Zürich 24 órás tömegközlekedési jegy vásárlása

Magát a 24 órás tömegközlekedési jegyet bármelyik jegykiadó automatánál meg tudod vásárolni. Van azonban egy kis trükk abban, hogy hozzájuss ehhez az olcsóbb opcióhoz.

Amikor napijegyet akarsz vásárolni, akkor ugyanis alapból a drágább Zürich kártyát ajánlják fel az automaták. Valamilyen érdekes okból nincs is egyszerű és egyértelmű lehetőség, hogy az olcsóbb verziót vásárold meg.

A teendő az, hogy először válassz ki egy tetszőleges célállomást a városon belül. Egyszerűen úgy, mintha egy normál jegyet vásárolnál és nem egy napijegyet. Tulajdonképpen az is mindegy, hogy milyen célállomást választasz, amíg Zürich város határain belül maradsz. A legegyszerűbb, ha Zürich Hauptbahnhof (főpályaudvar) állomást választod. Ha pedig a főpályaudvaron vagy, akkor válaszd Oerlikont célállomásként, ami szintén a város határain belül található.

Aztán egyszerűen kövesd az automata utasításait. Ez innentől már nagyon egyszerű, csak ne felejtsd el a 24 órás opciót, és nem az egyszeri utazást választani. Akár az érvényesség kezdetét is megadhatod, ha később tervezed a napijegyet használni.

Összesen 8,80 svájci Frankot fogsz fizetni a jegyért, amivel 24 órán keresztül bármilyen tömegközlekedési eszközön utazhatsz a teljes Zürich zónán belül.

Fontos megjegyezni, hogy 2 zónáért kell fizetni még akkor is, ha technikailag csak egyetlen zónán (Zürich) belül maradsz. A város ugyanis a többihez képest nagyobb területe miatt két zónának számít a tömegközlekedési hálózaton. De fenti árban ez már benne van.

Zürichi villamosok Bahnhofstrasse

Hogyan használd a zürichi napijegyet

Ez egy 24 órás érvényességű jegy, és nem klasszikus napijegy, ami a teljes Zürich zóna – 110-es zóna – területén érvényes bármilyen tömegközlekedési eszközön.

Még a hajójáratokon is érvényes, amennyiben a város határain belül maradsz. Sőt, még a Polybahnon, Zürich siklóján is használhatod. Egyszerűen fogalmazva semmilyen zürichi tömegközlekedési eszköz használatáért nem kell fizetned a következő 24 órában, legyen az vonat, villamos, trolibusz, busz vagy akármi.

Zürich Polybahn

Ahogy említettem, ez egy 24 órás jegy és nem napijegy, ami szerintem fantasztikus. Ez azt jelenti, hogy ha például délelőtt 10 órára állítod be az érvényesség kezdetét, akkor aznap egész nap használhatod a jegyet, és még másnap is délelőtt 10 óráig.

8,80 svájci Frank persze rengetegnek tűnhet elsőre, de a teljes tömegközlekedési hálózat használatáért ebben a városban, a világ hírhedten egyik legdrágább országában, abszolút korrekt árú megoldás.

Tipp: Ha a városon kívülre is akarsz utazni, akkor ugyanez a jegy megvásárolható akár több zónára is. Egyszerűen válassz célállomást a másik zónából, és egy többzónás jegyet kapsz, amit szintén korlátozás nélkül használhatsz a következő 24 órában. Az árak a választott zónák számától függően változhatnak.

Szólj hozzá!