Pizzeria alla Lampara Udine

A Pizzeria alla Lampara közvetlenül a történelmi és az új városrészek határán található Udinében. Véleményünk szerint nemcsak a legjobb pizzát lehet itt enni a városban, de egész Olaszországban is ez az egyik legjobb pizzéria, összehasonlítva sok más várossal.

Hogyan találtunk a Pizzeria alla Lamparára?

Udine belvárosának határán találtunk egy szállodát. A Hotel Suite Innbe csak egyetlen éjszakára tértünk be Toszkánából hazafelé, mivel egyszerűen nem akartam 16 órát levezetni egyben. A szálloda nagyon jó helyen volt, és úgy döntöttünk, hogy sétálunk egyet a városban késő este, miután megérkeztünk.

Közvetlenül az első sarkon láttunk egy nagyon barátságos és hívogató pizzázót, ami elég autentikusnak tűnt. Természetesen ez vol az alla Lapmara.

Pizzeria alla lampara Udine

Az ajtók nyitva voltak, a kemencében lobogó tűz invitált minket, hogy kóstoljuk meg bent az ízeket, de sajnos az étterem már nem fogadott új vendégeket aznap este. Az éttermeknek Olaszországban általánosságban elég kötött a nyitva tartási ideje. Ez a hely is csak ebéd- és vacsoraidőben nyit ki, ráadásul szerdán és vasárnap zárva tartanak délben.

Szóval hiába égtünk a vágytól, hogy kipróbáljuk a helyet, mivel a következő nap vasárnap volt, lemaradtunk a lehetőségről, hogy pizzát együnk itt.

Aztán szerencsére mindössze pár hét múlva újra beugrottunk Udinébe. Nem tagadom, hogy az egyik oka ennek éppen az volt, hogy kipróbáljuk az alla Lampara pizzériát, és hogy újra élvezzük a csodálatos ízeket kedvenc fagyizónkban, a Cuore di Pannában.

A pizzák

Nem mondom, hogy itt készítik a legjobb pizzát Olaszországban. Tele van ez az ország kiváló pizzériákkal, és még azt is ki merem jelenteni, hogy jobb pizzát is ehetsz máshol, mint amit itt kapsz. De amit szintén szeretnék kihangsúlyozni, hogy sajnos nagyon sok helyen csalódás lesz a pizza ebben az országban, de az alla Lámpara egyáltalán nem ilyen hely.

Pizzeria alla Lámpara Udine belülről

A pizza olyan mértékben a legismertebb és leghíresebb olasz étel, hogy amikor Olaszországban jársz, azt gondolnád, hogy mindenhol a legjobbat kapod. Aztán amikor beülsz egy véletlenszerűen kiválasztott étterembe, rá kell döbbenned, hogy bizony nem minden olasz pizzéria olyan jó. Nagyon hamar rájössz, hogy csak azért, mert Olaszországban vagy, nem jelenti azt, hogy minden egyes pizza szuper lesz.

De hál’ istennek nem ez a helyzet az alla Lámparában. A pizza, amit itt készítenek, kiváló, és garantálom, hogy neked is ízleni fog, ha szereted az igazi nápolyi pizzát.

Mit ettünk?

Nekem már maga az étlap is tetszett. Egyrészt egyszerű volt, másrészt viszont mindenki talált rajta számára megfelelő pizzát. Nem volt nagy választék, úgy 15-20-féle pizza. Nagyrészt klasszikus pizzák modern változatban, de szerencsére azért nem túlzottan modern módon. Néha még Olaszországban is az az ember érzése, hogy túlzásba viszik a pizzák modernizálását. Itt azt gondolom, hogy megtalálták az egyensúlyt a tradíció és a modern kor elvárásai között.

Pizzeria alla Lampara Udine étlap

A kedvenc jelem az étlapon a kis sárga csillagocska volt, amivel a helyi közönség kedvenc pizzáit jelölték. Egy gyors betekintés az aktuális olasz kedvencekbe.

Mi kettőt próbáltunk a helyi kedvencek közül. Cinquantasette (főtt paradicsom, mozzarella, fűszeres szalámi, szardella, Pecorino Romano) és Crêuza De Ma (paradicsom, mozzarella, ricotta, szárított paradicsom, pesto). És meg kell hogy mondjam, mindkettő fantasztikus volt, és imádtuk mind a kettőt!

Pizza Cinquantasette
Pizza Creuza de ma

A Verticale di Margherita volt a harmadik választásunk. Ez az eredeti margherita pizza egy modern változata 4 különböző paradicsommal. Igazából nagyon finom volt, miután lenyeltük a csalódásunkat, hogy nem az a klasszikus piros paradicsomszósz volt rajta, amit egy margherita pizzától vár az ember.

Pizza Verticale di Margherita

Összességében nagyon javaslom, hogy látogasd meg ezt a helyet, ha te is vágysz egy igazi eredeti olasz pizzára!

Hol található a Pizzeria alla Lampara Udinében?

A Pizzeria alla Lampara a Piazzale Paolo Diacono sarkán található Udinében. Szó szerint csak néhány percre a történelmi belvárostól.

Via Anton Lazzaro Moro, 63, 33100 Udine UD, Italy

Szólj hozzá!