Zürich Polybahn

A zürichi Polybahn, egy kis sikló a város szívében, ami a Limmat folyó melletti belváros és a Zürichi Egyetem között teremt kapcsolatot.

Mivel része a tömegközlekedési hálózatnak, nem szükséges speciális extra drága jegy a használatához.

Elhelyezkedés: A Polybahn megközelítése

Az alsó állomás könnyen megtalálható a Limmat folyó partján, szemben a főpályaudvarral. A Bahnhofbrücke hídon átérve az állomás bejáratát jobb oldalon találjuk.

Az épület első ránézésre egy átlagos háznak tűnik, azonban a piros POLYBAHN felirat jelzi a pontos bejáratot.

Zentralhof, 8001 Zürich, Switzerland Bahnhofstrasse, 8001 Zürich, Switzerland Bahnhofpl., 8001 Zürich, Switzerland

Limmatquai 144, 8001 Zürich, Switzerland

Polybahn, 8001 Zürich, Switzerland

Zürich Polybahn jegyek és díjszabás

A sikló használata ingyenes mindenki számára, aki rendelkezik érvényes zürichi közlekedési bérlettel.

A legjobb és legolcsóbb módja a sikló kipróbálásának, ha megvásárolod a korlátlan 24 órás Zürich-jegyet. Természetesen, ha van Zürich Cardod, az is érvényes a Polybahn használatához.

Így nemcsak a Polybahnt használhatod gyakorlatilag ingyen, egész nap, hanem a város bármely más tömegközlekedési eszközét is.

Ne felejtsd el, hogy a sikló jobb oldalán kell felszállni. A másik oldal azok számára van fenntartva, akik az ellenkező irányból érkeznek és kiszállnak a kocsiból.

Zürich Polybahn jegyárak

Amennyiben nincs érvényes bérleted, a Polybahn használatához vásárolhatsz egy-, vagy hat alkalmas jegyet is. A hat alkalmas jegy esetében nincs kedvezmény:

  • Egyszeri utazás ára: CHF 1.20
  • Hat utazás ára: CHF 7.20

A jegyárak és a csomagok azonban változhattak idővel, így az aktuális jegyárakért látogass el a UBS Polybahn weboldalának „Utazás” részére.

A zürichi Polybahn útvonala

Ez egy nagyon rövid sikló út, szó szerint kevesebb mint 2 percet vesz igénybe az egyik állomásról a másikra jutni. Szerencsére a kocsik folyamatosan közlekednek, így ha lekésted az egyiket, pár perc múlva indul a következő.

Az útvonal legizgalmasabb szakasza rögtön az elején található. A sikló kijön az épületből, ahol a völgyállomása található, csak hogy átkeljen a mögötte lévő utcán egy hídon. Ez mind a Polybahnról, mind kívülről nézve lenyűgöző látvány.

Ezután néhány száz méter megtétele után érünk a hegyi állomáshoz, és az útvonal szép svájci házak és kertek között kígyózik. Ne számíts azonban kis vidéki házakra, hiszen szó szerint Zürich központjában vagyunk.

Mit láthatunk a felső állomáson?

A zürichi Polybahn már önmagában is szórakoztató utazást kínál. De ha eljutsz a tetejére, több lehetőséged is van arra, hogy feldobd a napodat.

Az első tippem, hogy tegyél egy gyors sétát a Polyterrasse-ra, és élvezd a zürichi óváros látképének csodálatos panorámáját, a sok toronnyal, beleértve a Grossmünster-t és a Szent Péter templomot.

Sétálhatsz az egyetem környékén is. Sokak számára ez remek módja a diákélet és egy város fiatalos hangulatának felfedezésének.

De a legfontosabb tippem, hogy próbáld ki az egyetemi menzát, és fogyassz el egy meleg ételt a helyszínen, mindössze a szokásos éttermi ár feléért.

Úgy gondolom, ez annyira jó ár ha Zürichbe turistáskodunk, hogy ezért már önmagában megéri a Polybahn sikló használatát.

Minden étel mellett három különböző ár lesz feltüntetve. A legmagasabbat nézzük, hisz ezt fizetik azok a külsősök, akik nem az egyetem diákjai vagy dolgozói.

Még a teljes árat fizetve is kiváló Tandoori húsgombócot kaptunk mindössze 15,50 CHF-ért és egy Moussakát 14,50 CHF-ért. Véleményem szerint Zürichben sehol máshol nem lehet ilyen áron egy tál meleg ételhez jutni és asztal mellett elfogyasztani. Vízet is vehetük korlátlanul a helyszíni ivó csapokból. Bár valóban nem volt nagy adag, de így is jól laktunk és visszanyertük energiáinkat a város további felfeldezéséhez.

Szólj hozzá!